«Υπήρχε ένα υψηλό κύρος που κανείς δεν αμφισβητούσε. Η βράβευση της Ακαδημίας το φώτισε και το «έδειξε» στο Πανελλήνιο. Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών ανέβηκε πολύ ψηλά και έχει- δικαιολογημένα -τους προβολείς του πανελληνίου ενδιαφέροντος στραμμένους προς αυτήν…

Όταν τα πνευματικά ιδρύματα μιας χώρας έχουν σωματεία όπως η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, στέκονται κι αυτά ψηλότερα, γιατί τιμούν και τιμούνται»

Γαβριήλ Λαμψίδης. Νοέμβρης του 1938

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

4 ΣΥΜΠΟΣΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ.

Εισηγητές: Σαββίδου Λένα, Λέρας Αχιλλέας, Σαμαράς Ευάγγελος

Θέμα: ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ: « Η ΜΕΡΙΜΝΑ» (1904-1922)

«100 χρόνια προσφοράς» Κυριάκος Χατζηκυριακίδης


       
 Μέριμνα Ποντίων Κυριών (1904 - 2004)
100 χρόνια προσφοράς


Η "Μέριμνα Ποντίων Κυριών" συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής.

Η "Αδελφότης των Κυριών Τραπεζούντας η Μέριμνα" ιδρύθηκε το 1904 στην Τραπεζούντα και από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ύπαρξής της πέτυχε το στόχο της, την προσφορά στον συνάνθρωπο.[...]
Το Διοικητικό Συμβούλιο της "Μέριμνας Ποντίων Κυριών" αισθάνεται την ανάγκη με το ανά χείρας επετειακό ιστορικό λεύκωμα, που επιμελήθηκε ο Κυριάκος Στ./ Χατζηκυριακίδης, να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του και τις ευχαριστίες του σε όλες εκείνες τις σεβαστές κυρίες που έθεσαν σκοπό της ζωής τους την πρόοδο του σωματείου, έδωσαν ποικιλοτρόπως νόημα στη ύπαρξή τους και εξασφάλισαν ποιότητα στο έργο τους. Όσο κι αν ακούγεται κοινότυπο, νιώθουμε αφενός υπερηφάνεια που υπηρετούμε τη "Μέριμνα", το μακροβιότερο - και δη γυναικείο- ποντιακό σωματείο, και αφετέρου υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό.[...]

Η Πρόεδρος
Άρτεμις Καρανίκα-Κούμα



Ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, ποντιακής καταγωγής (από το Μεταλλείο Ταύρου), γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη . Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών καi διδάκτορας του Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Εργάζεται στο Δήμο Ευόσμου Θεσσαλονίκης ως υπεύθυνος του Δημοτικού Ιστορικού Αρχείου. Παράλληλα, ασχολείται ιδιαίτερα με την έρευνα της Ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Μ. Ασίας, συγγράφοντας σχετικά άρθρα και μελέτες. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών και προσφυγικών σωματείων. Τιμήθηκε ως νέος ερευνητής από τους Αργοναύτες-Κομνηνούς Καλλιθέας Αττικής, τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης και την Ένωση Σμυρναίων Αττικής. Θέματα που τον απασχολούν ιδιαίτερα είναι: α) η οικονομία σον Πόντο (με έμφαση στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των μεταλλείων), β) οι προσφυγικές εγκαταστάσεις, και γ) η συλλογική-σωματειακή οργάνωση των προσφύγων στην Ελλάδα μετά το 1922. Σημαντικό υλικό για τις μελέτες του αντλεί από τα Κρατικά Αρχεία της Γερμανίας και της Βρετανίας, καθώς και από τα δημόσια και ιδιωτικά αρχεία και τις βιβλιοθήκες των Αθηνών και άλλων πόλεων του εσωτερικού.