«Υπήρχε ένα υψηλό κύρος που κανείς δεν αμφισβητούσε. Η βράβευση της Ακαδημίας το φώτισε και το «έδειξε» στο Πανελλήνιο. Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών ανέβηκε πολύ ψηλά και έχει- δικαιολογημένα -τους προβολείς του πανελληνίου ενδιαφέροντος στραμμένους προς αυτήν…

Όταν τα πνευματικά ιδρύματα μιας χώρας έχουν σωματεία όπως η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, στέκονται κι αυτά ψηλότερα, γιατί τιμούν και τιμούνται»

Γαβριήλ Λαμψίδης. Νοέμβρης του 1938

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

4 ΣΥΜΠΟΣΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ.

Εισηγητές: Σαββίδου Λένα, Λέρας Αχιλλέας, Σαμαράς Ευάγγελος

Θέμα: ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ: « Η ΜΕΡΙΜΝΑ» (1904-1922)

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Β. Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ «ΜΕΡΙΜΝΑ»



1.Ίδρυση «της εν Τραπεζούντι αδελφότητος των κυριών Μερίμνης»

Αρχές του θεαρέστου έτους 1904 και η Τραπεζουνταία  Βασώ Ασλανίδου, θυγατέρα του τραπεζίτη Ηλία Κωσταντινίδη, συλλαμβάνει την ιδέα ίδρυσης αδελφότητας κυριών, η οποία θα παράσχει υλική υποστήριξη  σε ομοεθνής κοπέλες μέσω  εργασίας  κατάλληλης για το φύλλο τους. Την ιδέα της συζητά με κυρίες του κύκλου της που μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση της. Αρχικά απευθύνεται στη φίλη της Μελπομένη Κογκαλίδου η οποία την προτρέπει να μιλήσουν στη μητέρα της, γνωστή για τη φιλάνθρωπη δράση της, Δόμνη Καπαγιαννίδου. Η κυρία Καπαγιαννίδου εκφράζεται θετικά στην πρόταση των δύο κυριών και δίνει τις πρώτες πενήντα λίρες για τον κοινό πλέον σκοπό τους, ενώ λίγο αργότερα συντάσσεται μαζί τους και η Ελένη Θεοφυλάκτου με άλλες πενήντα λίρες.


(Οικογένεια Κωστάκη Θεοφύλακτου)

Αργά και μεθοδικά οι κυρίες μαζεύουν το χρειαζούμενο για την ίδρυση της αδελφότητας ποσό και στρατολογούν όλες τις Τραπεζουνταίες κυρίες που θέλουν να βοηθήσουν. Το ποσό, που αγγίζει τις 600 Οθωμανικές λίρες, συγκεντρώνεται από εισφορές τακτικών και μη μελών που διαμένουν στην Τραπεζούντα ή το εξωτερικό, από ευεργέτες, από λαχειοφόρο ομολογία και δωρητές.  Έτσι στις 9 Νοεμβρίου του 1904, 105 χρόνια πριν από τα σήμερα σχεδόν, υπογράφεται ο Κανονισμός ίδρυσης της Αδελφότητος κυριών Τραπεζούντας υπό την αρωγή της Εκκλησίας της Τραπεζούντας και του Μητροπολίτη της Κωνστάντιου.


Στα 35 άρθρα του Κανονισμού γίνεται λεπτομερής αναφορά στον σκοπό και στον τρόπο διοίκησης της αδελφότητας, στα καθήκοντα των μελών του συμβουλίου, στον τρόπο διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων, στους πόρους του σωματείου, στην σφραγίδα του καθώς και στους κανόνες που διέπουν και συντονίζουν την εύρυθμη λειτουργία του εργαστηρίου χειροτεχνίας.
Βασικά σημεία του Κανονισμού του σωματείου είναι:
- η ξεκάθαρη αναφορά στον ιδρυτικό σκοπό, στην παροχή δηλαδή βοηθείας σε Ελληνίδες μέσω προσφοράς εργασίας κατάλληλης για το φύλλο τους
-η επίσης ξεκάθαρη απόφαση ίδρυσης χειροτεχνικού εργαστηρίου μέσω του οποίου πραγματώνεται ο σκοπός
-η άμεση υπαγωγή του σωματείου στη σφαίρα επιρροής της Μητροπόλεως Τραπεζούντας, η οποία μέσω λογιστών της ελέγχει τα οικονομικά βιβλία του . Για την ακρίβεια η Ιερά Μητρόπολη Τραπεζούντας διορίζει δύο ειδικούς λογιστές και τους αναθέτει τον έλεγχο των βιβλίων της Αδελφότητας. Από την πλευρά του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ως έμπρακτη απόδειξη της διαφάνειας των οικονομικών ενεργειών του, είναι  υποχρεωμένο  να θέτει στη διάθεση των λογιστών την ετήσια οικονομική διαχείριση του. [18]
- επίσης καθίσταται σαφές πως μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου μπορούν να γίνουν μόνον οι ύπανδρες κυρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου