«Υπήρχε ένα υψηλό κύρος που κανείς δεν αμφισβητούσε. Η βράβευση της Ακαδημίας το φώτισε και το «έδειξε» στο Πανελλήνιο. Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών ανέβηκε πολύ ψηλά και έχει- δικαιολογημένα -τους προβολείς του πανελληνίου ενδιαφέροντος στραμμένους προς αυτήν…

Όταν τα πνευματικά ιδρύματα μιας χώρας έχουν σωματεία όπως η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, στέκονται κι αυτά ψηλότερα, γιατί τιμούν και τιμούνται»

Γαβριήλ Λαμψίδης. Νοέμβρης του 1938

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

4 ΣΥΜΠΟΣΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ.

Εισηγητές: Σαββίδου Λένα, Λέρας Αχιλλέας, Σαμαράς Ευάγγελος

Θέμα: ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ: « Η ΜΕΡΙΜΝΑ» (1904-1922)

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

4. Η Κοινωνική προσφορά της «Μέριμνας»


4. Η Κοινωνική προσφορά της «Μέριμνας»


1. Η αδελφότητα των κυριών της Μερίμνης από το πρώτο κιόλας άρθρο του κανονισμού λειτουργίας της επιχειρεί την μετάβαση από την απλή ευεργεσία στην δυναμική φιλανθρωπία.  Θέτοντας ως σκοπό της την «…δια παροχής εργασίας υλική υποστήριξη των δεομένων προστασίας και αρωγής Ελληνίδων», ουσιαστικά ωθεί το φιλεύσπλαχνο πνεύμα να εργαστεί προς την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος και όχι απλώς να αναλωθεί σε ευεργεσίες της στιγμής. Προσφέρει εκμάθηση εργασίας και εργασία και όχι ελεημοσύνη, γεγονός που τη διαφοροποιεί από το πλήθος των υπολοίπων φιλανθρωπικών σωματείων της Τραπεζούντας.
2. Η κοινωνική προσφορά της έγκειται επίσης στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε ολόκληρο τον Πόντο. Από μόνη της η έξοδος των κυριών εκείνων στην ενεργή κοινωνική δράση, παρ όλες τις αντιδράσεις που συνάντησε, μπορεί να λογιστεί ως κοινωνική δρομολόγηση προς τη γυναικεία χειραφέτηση. Η δράση της και η μετέπειτα καταξίωση της στην κοινωνία της Τραπεζούντας, δίνει σαφώς μια νέα δυναμική στην προσπάθεια της Πόντιας γυναίκας να μορφωθεί και να εργαστεί, λειτουργώντας ως παράδειγμα προς μίμηση.
Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι είναι ο πρώτος γυναικείος σύλλογος σε ολόκληρο τον Πόντο, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως μόνη της, αρχικά, η Μέριμνα σηκώνει το βάρος της προσπάθειας της εξόδου της γυναίκας από το σπίτι και της κοινωνικής της καταξίωσης μέσα από ρόλους άλλους πλην αυτού της μάνας και της συζύγου.
3. Αναμφίβολα η ίδρυση και η δράση της βελτιώνει την καθημερινότητα των εργατών-μαθητριών της μέσα από την εκμάθηση εξειδικευμένης εργασίας, την προσφορά αμειβομένης εργασίας αλλά και την προικοδότηση τους.
4. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η Μέριμνα ως μέλος ενός ευρύτερου συνόλου συλλόγων και ιδρυμάτων που ασχολούνται με την προσφορά εκπαίδευσης και βοήθειας, ενισχύει με την παρουσία της την υπάρχουσα τάση προς τις κατευθύνσεις αυτές και την επεκτείνει και στον γυναικείο κόσμο.
5.  Συνεισφέρει στη διάδοση της γυναικείας χειροτεχνίας, που πέραν του βιοπορισμού είναι μορφή Τέχνης και συναισθηματικής έκφρασης. Στα χρόνια δράσης της και ενασχόλησης της με τη χειροτεχνία του κεντήματος, η Μέριμνα συγκεντρώνει υλικό αξιόλογο και βελτιώνει τόσο τις τεχνικές όσο και την αισθητική του χώρου κρατώντας έτσι ζωντανό ένα κομμάτι παραδοσιακής Τέχνης αλλά και ταυτόχρονα εμπλουτίζοντας το.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου