«Υπήρχε ένα υψηλό κύρος που κανείς δεν αμφισβητούσε. Η βράβευση της Ακαδημίας το φώτισε και το «έδειξε» στο Πανελλήνιο. Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών ανέβηκε πολύ ψηλά και έχει- δικαιολογημένα -τους προβολείς του πανελληνίου ενδιαφέροντος στραμμένους προς αυτήν…

Όταν τα πνευματικά ιδρύματα μιας χώρας έχουν σωματεία όπως η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, στέκονται κι αυτά ψηλότερα, γιατί τιμούν και τιμούνται»

Γαβριήλ Λαμψίδης. Νοέμβρης του 1938

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

4 ΣΥΜΠΟΣΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ.

Εισηγητές: Σαββίδου Λένα, Λέρας Αχιλλέας, Σαμαράς Ευάγγελος

Θέμα: ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ: « Η ΜΕΡΙΜΝΑ» (1904-1922)

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

3.Προσωπικότητες


3.Προσωπικότητες

(Χρύσανθος. Μητροπολίτης Τραπεζούντας, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.)

Προσωπικότητες που συνδέουν τη ζωή τους με την αδελφότητα  Κυριών Τραπεζούντος είναι οι Μητροπολίτες Τραπεζούντος Κωνστάντιος, Κωσταντίνος (Β)  Αράμπογλου και Χρύσανθος Φιλιππίδης,  οι οποίοι στέκονται αρωγοί και συνοδοιπόροι του έργου της Μερίμνης. Από τις κυρίες ξεχωρίζουν:



 (Δόμνη Αμοιρόγλου – Καπαγιαννίδου)
 
Η Δόμνη Αμοιρόγλου – Καπαγιαννίδου, σύζυγος του επιφανούς τραπεζίτη Γρηγόρη Καπαγιαννίδη, ιδρυτικό μέλος της Μερίμνης και πρώτη πρόεδρος της.  Η κόρη της Μελπομένη Καπαγιαννίδου-Κογκαλίδου, η εγγόνα της Ιφιγένεια Κογκαλίδου-Θεοφυλάκτου, η δισέγγονη της Άννα Θεοφυλάκτου και η κόρη αυτής Ιφιγένεια Πανίδου διατελούν όλες μέλη και πρόεδροι του σωματείου, συνεχιστές μέχρι τα σήμερα του έργου που ξεκίνησε αυτή.

(Ελένη Θεοφυλάκτου)

Η Ελένη Θεοφυλάκτου, σύζυγος του τραπεζίτη Κωστάκη Θεοφύλακτου, ιδρυτικό μέλος της Μερίμνης και δεύτερη πρόεδρος της. Η οικογένεια Κωστάκη Θεοφύλακτου υπήρξε από τις πλουσιότερες οικογένειες του Πόντου με μεγάλη συνεισφορά στα κοινά και στα φιλάνθρωπα έργα. Η Ελένη Θεοφυλάκτου κλείνει τα μάτια της στην Κωσταντινούπολη κατεστραμμένη οικονομικά και εγκαταλελειμμένη 6 χρόνια μετά τον Ξεριζωμό.


(Βασώ Κωσταντινίδου – Ασλανίδου)
Η Βασώ Κωσταντινίδου – Ασλανίδου, κόρη του τραπεζίτη Ηλία Κωσταντινίδη, η συλλάβουσα την ιδέα της ίδρυσης της Μέριμνας, μέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της αλλά και επόπτρια του χειροτεχνικού της εργαστηρίου. Η δραστήρια αυτή κυρία κλείνει τα μάτια της στην Αθήνα κατεστραμμένη κι αυτή οικονομικά.




(Αρτεμισία Κωσταντινίδου-Σιμώνωφ)
Η Αρτεμισία Κωσταντινίδου-Σιμώνωφ, αδελφή της Βασώς Κωσταντινίδη και σύζυγος του μεγάλου Κρωμναίου ευεργέτη Ανδρέα Σιμώνωφ υπήρξε η συνεχιστής του έργου του άντρα της και μετά τον θάνατο του. Η κυρία Σιμώνωφ, δραστηριοποιείται υπέρ των Ελλήνων της Ρωσίας προσφέροντας υλική και ηθική βοήθεια αλλά ταυτόχρονα την βρίσκουμε και αρωγό σε πολλά φιλάνθρωπα έργα στον Πόντο. Για την Μέριμνα προσφέρει επί σειρά ετών χρηματικά βραβεία ως έπαθλα στον ετήσιο διαγωνισμό κεντήματος, τον οποίο η ίδια έχει θεσπίσει. Τα ίχνη της χάνονται το 1936, χρονιά εξορίας της στη Σιβηρία.


(Θάλεια  Τριανταφυλλίδου-Σαουλίδου)
Τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο χθες της Μέριμνας στην Τραπεζούντα και στο σήμερα της στην Ελλάδα αποτελούν οι κυρίες Θάλεια  Τριανταφυλλίδου-Σαουλίδου, Ιφιγένεια Κογκαλίδου – Θεοφυλάκτου και ο   μεγάλος άντρας από την Τσίτη του Πόντου, Θεοφύλακτος Θεοφύλακτος, ιδρυτικά μέλη της «Μέριμνας Ποντίων κυριών Θεσσαλονίκης», του συλλόγου συνεχιστή της πρώτης Μερίμνης, αυτής της Τραπεζούντας. Η επανίδρυση του συλλόγου λαμβάνει χώρα τον Σεπτέμβρη του 1923, στο σπίτι του ζεύγους Θεοφυλάκτου με πρώτη πρόεδρο την κυρία Σαουλίδου,  μετέπειτα τιμημένης και ως  «ΜΑΝΑ»[21]  της Μέριμνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου